Hugův rybářský deníček

Typologie MRKařů

Typologie MRKařů (skoro)jednou větou:

Plkárník (taktéž Plkař) - typ člověka, který se rád vykecává kdekoli a kdykoli a žádné téma mu není cizí. Rozumí všem rybářským disciplínám a přidruženým odvětvím (tzv. "Syndrom Brouka Pytlíka"), včetně recyklace toaletních ruliček pro potřeby chovu hospodářského dobytka či produkování velkofilmu v závislosti na fázi Měsíce. Příkladem za všechny budiž kolega Pepa Čadek.

Plavačkář (taktéž Borec s potrubím)
- upřímně, tato skupina neprošla prozatím zevrubnějším zkoumáním. O těch "týpcích" sedících na polstrované bedně a střílejících klubka nebohých barevných červíků do dáli, přičemž nad vodou se jim tyčí neskonale dlouhé kopí (tzv. "Syndrom malého kašpárka"), si myslím své (ale neřeknu - pozn. autora) .. Ovšem ocením jakoukoli trefnou formulaci z řad čtenářů.

Feedrař - upřímně, ani tato skupina neprošla prozatím zevrubnějším zkoumáním. Feedraře si představuji jako šilhajícího maniaka, který reaguje trhnutím ruky na jakýkoli - leč s rybařením nesouvisející - pohyb. Feedraři mají rádi steak z hovězího, ale musí být propečený Medium, maximálně Medium heavy...

Kaprař (taktéž Kuličkář, Boiliesá
ř, Kouleváloš, Analcarp man, Bowfishing man...) - nejsilnější skupina na rybářském MRKo-trhu. Své velvyslance, zástupce i špehy mají prostoupeny celou MRKáckou strukturou (pravděpodobně včetně nejvyššího vedení). Jejich zájmy jsou povětšinou velmi prosté a jasné: ulovit jakýmkoli dostupným prostředkem v rámci kaprařské fair-play (tento termín nelze bohužel blíže specifikovat, protože ani kaprařské lobby přesně netuší, oč se jedná - pozn. autora) co největšího kapra, tj. rozuměj - většího než kolega (tzv. "Syndrom malého kašpárka"). Kuličkáři vynikají zejména ve třech oblastech: milují tipovací soutěže, rádi si válejí kuličky a přou se, kdo je má voňavější a s oblibou strkají kapříkům prstíky do zadečku...

Vláčkař (taktéž Šprckař, Mikromrdkař) - egoistický materialista, který rád širokému mrkáckému okolí ukazuje, jaké nejnovější, nejznačkovější a nejdražší věci si právě zakoupil. Ve vývojovém stádiu především vyhledává informace a je tzv. Sběračem každého prdíku, který na mrk vypustí kdokoli z tzv. Profishing lovců (dřívě s podskupinou "Ultras" - pozn. autora). Sběrač-vláčkař však díky svému vysokému sebevědomí (a ještě vyššímu IQ a EQ) rychle postupuje hierarchií přívlačovo-dravcové skupiny a již velmi brzo sám sebe pasuje na Mistra hodu (tj. specialistu na přívlačové umění). Nasbírané informace posílá dal do oběhu přívlačové společnosti a tímto jim dává větší a větší důležitost (až se tyto stávají všeobecnou pravdou). Cílem vláčkařů je ukázat co nejširšímu spektru zasvěcených rybářů, jakou mají báječnou výbavu ("Syndrom nechtěného kašpárka"). U vláčkaře není tolik důležitý samotný lov, jako mediální prezentace osoby samotné.

Muškař (taktéž Hmyzák) - elitní skupina nejvzdělanějších a rozumově nejvyspělejších uživatelů MRKu. Proniknout do této hermeticky uzavřené společnosti je zhola nemožné a v případě takové pokusu je běžný smrtelník jednou trefnou holou větou (ovšem všeříkající) vykázán zpět do vlastních výšin - tj. nížin. Hmyzolovci mají své drobné, specifické libůstky, které jsou obyčejným rybářům vesměs cizí: obliba "(ne)obyčejných" děrovaných koleček v cenách průměrného měsíčního platu východoněmecké rodiny, až fanatická sebedůvěra v dokonalost vlastní mouchy (tzv. "Syndrom pozlaceného kašpárka"), popíjení griotkových nápojů a neuvěřitelně sobecká žravost výběrových jídel v jakoukoli denní i noční dobu.

Sumcař (taktéž Sumcobijec) - Sumcaři jsou nejtvrdší borci z celého MRKu! Snem každého sumcobijce je každý druhý pátek v měsíci vyrazit na křížovou výpravu za španělskými či italskými sumečky - a některým se to k nelibosti ostatních i daří. Sumcař nikdy neusíná sám - po jeho boku vždy leží minimálně tři artefakty: vábnička (vlastnoručně vyřezávaná ze stopadesátiletého dubu), svinovací pětimetr (!) a několikametrové lano splétané z brazilských mikrovláken (sumcaři milují bondage).

Autor ocení smělou a svižnou diskuzi, která v konečném důsledku vybrousí jeho snahu o jedoduché zachycení MRKácké společnosti k dokonalosti. Aneb - pozměňovací návrhy vítány!


Autor se typologicky řadí mezi Vláčkaře

Průměrná známka: 1,53

Komentář ke článku (20)